Clauza de neconcurenta: Marea problema a angajatorilor conform Noul Cod al Muncii

codul munciimunca la negru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conferinta de presa - Modificarile Codului Muncii

"A treisprezecea modificare a Codului Muncii este de departe cea mai importanta si mai radicala, fiind un puternic pas spre dreapta, nefavorabil salariatilor care vor fi expusi unei insecuritati pe piata muncii.

Prin aceasta modificare ne indepartam in mod categoric de traditiile legislative in domeniu. Este pentru prima data cand se creaza multiple instrumente legale care incurajeaza utilizarea muncii pe perioada determinata in defavoarea contractelor de munca pe perioada nedeterminata.

Intentia declarata a initiatorilor, de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica. In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari, din flexibilizarea fortei de munca se va ajunge la insecuritatea/precarizarea locurilor de munca. Sentimentul de insecuritate transmis lucratorilor poate sa conduca la crearea unei presiuni asupra salariatului care va accepta orice slujba, indiferent de conditiile de munca, doar pentru a avea un venit.

In conditiile in care, intr-o societate industriala, salariul este unica sursa de venit pentru intretinerea individului si a familiei sale, presiunea exercitata asupra salariatului de necesitatile cotidiene il va determina sa accepte orice, doar pentru a-si mentine o sursa de venit.

In contextul in care se doreste eliminarea muncii la negru, in modificarile la Codul muncii sunt dispozitii care, fara a incuraja aceasta practica, o permit.

Extinderea termenului pentru care se pot incheia contracte pe durata determinata, eliminarea limitei de 3 contracte succesive, majorarea perioadei de proba, a perioadei de angajare a agen?ilor de munca temporara, a conditiilor utilizarii agen?ilor de munca temporari sunt instrumente de lucru in favoarea angajatorilor.

Pe de alta parte, in masura in care acest instrument managerial va fi utilizat abuziv de catre angajatori, pentru a scapa de lucratorii "incomozi", aceste modificari vor agrava viata sociala a lucratorilor.

In masura in care Proiectul de Modificare a Codului Muncii va deveni act normativ locurile de munca se vor precariza. Precarizarea locurilor de munca va avea efecte pe termen mediu si lung asupra vietii lucratorilor care nu vor mai avea siguranta unui loc de munca stabil, fiind mai expusi posibilitatii intreruperii intempestive a contractelor de munca.

Intreruperea intempestiva are drept consecinta imposibilitatea salariatului de a-si organiza via?a pe termen mediu si lung, de a contracta credite in vederea asigurarii unui trai decent.

Plusul major al acestor modificari il constituie posibilitatea angajatorului ca in situatia in care se afla in dificultati economice sa nu mai recurga la concedieri, ci la reducerea programului de lucru, salvandu-se astfel locuri de munca.

O astfel de masura se impunea de multa vreme. Criza economica a gasit Romania nepregatita din punct de vedere legislativ. Instrumentele pe care un angajator le avea la indemana erau putine si clare: concedierea salariatilor sau inchiderea companiei/sectiei.

In aceasta perioada de criza, angajatorii au cautat si dezvoltat astfel de instrumente pentru a evita, fie inchiderea societatii, fie concedierile, recurgandu-se la diverse subterfugii.

Marele minus al acestor modificari il constituie schimbarea prevederilor privind clauza de neconcurenta. Forma modificarii permite transmiterea informatiilor, de care a luat la cunostinta un salariat, catre concurenta, fara a exista un instrument de protectie al fostul angajator.

In aceeasi linie se inscriu si modificarile cu privire la obligatia angajatorului de a furniza salariatului/fostului salariat  unele informatii privind activitatea desfasurata de acesta catre noul angajator."

Sursa: costelgalca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciimunca la negru

Data aparitiei: 20 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza de neconcurenta: Marea problema a angajatorilor conform Noul Cod al Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]