Legea zilierilor a fost aprobata de Comisia de Munca

legea zilierilorministrul munciiproiect de legecomisia de muncamunca la negru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deputatii din Comisia pentru munca au avizat, miercuri, in prezenta ministrului Muncii, Ioan Botis, proiectul legii zilierilor, reprezentantii PSD votand "impotriva", pe motiv ca acesta "este o aberatie legislativa", care "va dezvolta munca la negru".
 
Ministrul Muncii nu a putut sa estimeze numarul zilierilor. "Nu pot spun cati zilieri sunt, o sa va spun dupa sase luni cati zilieri avem in sistem. Din informatiile pe care le avem, pe piata muncii, munca la negru o presteaza in jur de 1.400.000 - 1.500.000 de persoane", a precizat Botis.
 
In opinia ministrului Muncii, proiectul de lege "creeaza o relatie intre angajator si angajat in conditiile in care in anumite domenii, in agricultura, se desfasoara oricum si la aceasta ora aceste tipuri de activitati".
 
"Exista un registru special de evidenta pentru zilieri si in acest registru zilierul trebuie sa semneze dimineata si seara cand primeste plata pentru ziua respectiva. In aceste conditii, angajatorul trebuie sa contribuie cu 16% in luna a doua, dupa efectuarea platii catre zilier si sa depuna semestrial la Inspectoratul de Munca o situatie cu numarul de zilieri pe care i-a avut in decursul acelui semestru", a explicat Botis.
 
In legatura cu plata contributiilor sociale, ministrul Muncii a aratat ca intentia initiala a fost de a se plati contributiile de sanatate. "Intentia noastra initiala a fost de a plati contributii catre sanatate, dar exista in legea 95 o reglementare care prevede plata pentru ultimele 6 luni pentru a beneficia de toate facilitatile din sistemul sanitar. Ori, in aceste conditii, deocamdata vrem sa vedem ce avem pe piata ca lucratori zilieri si vom vedea in ce masura vom putea reglementa dupa aceea contributiile. La ora actuala, ramane doar aceasta contributie de 16% pentru angajator", a adaugat Botis.
 
El a respins acuzatiile opozitiei ca ar sustine munca la negru. "Eu nu doresc sa sustin munca la negru. Atata timp cat muncesti la negru, nu ai sanse aproape niciodata sa beneficiezi de nimic din ceea ce ofera sistemul. Daca reusim sa scoatem la suprafata o sa stim cam pe ce numar de persoane contam. Incercam sa scoatem la suprafata munca necalificata. In mod cert, in urmatoarea perioada vom scoate la suprafata undeva la 200.000 locuri de munca", a estimat Botis.
 
Vicepresedintele Comsiei de munca, Ioan Cindrea (PSD), a sustinut ca PDL a introdus "in forta" dezbaterea acestui proiect de lege, care "deschide poarta muncii la negru", deoarece "nu va exista nicio evidenta a zilierilor la nivelul Inspectiei Muncii".
 
"Aceasta lege aduce mari dezavantaje, salariatii nu sunt in niciun fel protejati, singurul scop fiind impozitul de salariu de 16% la cei care lucreaza ca zilieri. Nu sunt protejati social, nu se contribuie la pensie, la sanatate, in caz de accident de munca. Se trece la un sclavagism pe piata muncii introducand zilieri", a spus deputatul PSD.
 
Ioan Cindrea a criticat si faptul ca proiectul prevede "aberatii", adica plata pe ora sa fie de minimum 2 lei si de maximum 10 lei.
 
"De obicei, aceste legi se stabilesc periodic in functie de inflatie prin acte normative. De ce sa treci un maxim? Limitez libertatea de negociere intre cel care lucreaza si cel care da de lucru. Sunt si lucruri neconstitutionale grave in proiect", a adaugat Cindrea.
 
Proiectul de lege prevede printre altele ca durata activitatii ocazionale este de minim o zi, corespunzator cu opt ore de munca si nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic. Zilierii vor trebui sa aiba varsta minima de 16 ani, iar durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori. In cazul incalcarii acestor prevederi, amenda prevazuta este de 10.000 de lei.
 
Potrivit proiectului, angajatorul va plati catre bugetul de stat impozit pe venit de 16%, calculat la remuneratia bruta.
 
Proiectul de lege a fost considerat important de catre conducerea PDL, in sedinta de luni a BPN si urmeaza sa fie analizat de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
 
Proiectul integral de lege si traseul legislativ il gasiti AICI
 
In aceeasi comisie s-a aprobat si proiectul de lege referitor la legea privind ucenicia la locul de munca, ce va merge de asemenea spre Camera Deputatilor pentru dezbatere.
 
La propunerea ministrului Botis s-a renuntat la obligativitatea angajatorului de a le asigura cazarea si masa ucenicilor care fac naveta la locul de munca. De asemenea daca pana acum angajatorii puteau solicita statului pentru fiecare ucenic o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara, acum acestia vor primi o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea zilierilorministrul munciiproiect de legecomisia de muncamunca la negru

Data aparitiei: 24 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea zilierilor a fost aprobata de Comisia de Munca Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]