Codul Muncii 2011 permite Contract de Munca avand norma de 1 ora pe zi

codul muncii 2011noi reglementaricodul munciicontract de muncafractiune de normacontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asa cum stiti, Codul Muncii 2011 a fost deja publicat in Monitorul Oficial si isi va face efectele incepand cu 1 mai. Aparitia noilor reglementari a produs o serie de nelamuriri in randul celor direct interesati de aplicarea lor, existand aspecte inca necunoscute sau prea putin explicate. Unul dintre aceste aspecte este numarul minim de ore de munca pe zi ce trebuie inregistrate intr-un contract de munca.
 
Trebuie precizat mai ca este vorba despre fractiunea de norma. Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru este calculat saptamanal sau ca medie lunara.
 
Anterior, pana la modificarea Codului muncii prin OUG 55/2006, art. 101 alin. (1) stabilea ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, in prezent, legiuitorul a renuntat la orice limita minima de timp.
 
Modelul cadrul al contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore fara ca, ulterior, modelul sa fie modificat in concordanta cu prevederile Codului muncii astfel cum ar fi trebuit.
 
De aceea la elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:
 
„O fractiune de norma de .......... ore/zi (cel putin 2 ore/zi), .......... ore/saptamana.”
 
Intrucat in prezent, asa cum am aratat, nu mai exista o limita minima, in contractul individual de munca se poate mentiona numarul de ore pe luna.
 
La elementul salariu, lit. J pct. 1 si 2 din Anexa OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 se prevede:
 
”1.Salariul de baza lunar brut: ... lei
2.Alte elemente constitutive:
a) sporuri ... ;
b) indemnizatii ... ;
c) alte adaosuri ....”.
 
Asadar, salariul care trebuie precizat in contractul individual de munca al salariatului este salariul de baza lunar brut si nu cel orar.
 
In concluzie, contractul individual de munca cu timp partial poate fi inregistrat cu o ora pe zi.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul muncii 2011noi reglementaricodul munciicontract de muncafractiune de normacontract individual de munca

Data aparitiei: 06 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii 2011 permite Contract de Munca avand norma de 1 ora pe zi Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]