Ce facem daca salariatul nu se prezinta la munca in perioada de preaviz?

demisieperioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De cele mai multe ori se intampla ca un salariat care demisioneaza si a comunicat un preaviz (de 15 zile sa spunem) sa nu se mai prezinte la munca in acea perioada. Evident, apare intrebarea ce se poate face? Se pot retine drepturi salariale etc?
 
Raspunsul elaborat este urmatorul
 
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, potrivit art. 79 alin. (5) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, asa incat salariatul trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea pana la expirarea termenului de preaviz daca angajatorul nu a renuntat la acesta, iar angajatorul are obligatia sa ii acorde pe aceasta perioada toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Neprezentarea salariatului la lucru pe perioada previzului poate fi sanctionata disciplinar de catre angajator numai in conformitate cu procedura disciplinara stabilita in mod expres de Codul muncii. Totodata, potrivit aceluiasi cod, amenzile disciplinare sunt interzise. De la regimul sanctionator stabilit de Codul muncii nu se poate deroga decat prin lege speciala.
 
Astfel, clauza din regulamentul intern care ar prevedea ca in situatia neprezentarii salariatului la lucru i se retin drepturile salariale cuvenite pe perioada aferenta preavizului este nelegala.
 
Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (7) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Prin prisma acestor prevederi legale, daca aveti doar interesul in calitate de angajator sa nu platiti pentru perioada de preaviz un fost salariat care nu a prestat munca pe aceasta perioada, solutia pe care o aveti la dispozitie este renuntarea angajatorului la preaviz, situatie in care salariatul demisionar nu va trebui sa efectueze preavizul si pe cale de consecinta nici angajatorul nu va avea obligatia platii salariului pe aceasta perioada.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisieperioada de preaviz

Data aparitiei: 11 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce facem daca salariatul nu se prezinta la munca in perioada de preaviz? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]